Tule sellaisena kuin olet

Minä tykkään olla mukana Omaishoitajien toiminnassa. Kun jäin pohtimaan, miksi Omaishoitajiin on niin helppo tulla, mieleeni juolahti lastenlehdestä leikkaamani pieni tarina.

"Omaishoitajiin olet tervetullut juuri omana itsenäsi."
Lasten sadussa eläimet päättivät järjestää nyyttikestit. Jokainen toi mukanaan herkkujaan, jänis porkkanoita, orava pähkinöitä. Vain myyrä tuli ilman tuomisia, sillä metsähiiri oli sanonut, että riittää, kun hän tuo itsenä kutsuille. Nähdessään toisten tuomiset, myyräparka nolostui ja tunsi itsensä kovin surkeaksi. Häpeillen hän vetäytyi omaan nurkkaansa ja mietti itsekseen: ”Nyt nuo toiset varmaan supattelevat minusta ja sanovat, että tuo myyrä on ihan surkea otus, kun se tulee nyyttäreille ilman tuomisia.” Ja niin toiset eläimet tekivätkin. 
Metsähiiri tuli myyrän luo ja kysyi: ”Eikö Sinulla ole mitään tuomisia?” Myyrä sanoi tuoneensa itsensä, eikö se riitä. ”Riittää toki, jos olisit tuonut juuri sen oman kiinnostavan itsesi, hänet, joka osaa mitä vain ja saa toisetkin viihtymään. Nyt sinä toit vaan surkuttelevan itsesi, joka vetäytyy nurkkaan ja pilaa ilon muiltakin.”
Myyrä myönsi, että metsähiiri oli oikeassa. Hän oli kokonaan unohtanut, mitä tuomisia hänellä itsellään oli. Nyt myyrä astui uudelleen esiin ja sanoi iloisesti: ”Hei kaikki, haluatteko nähdä taikatemppuja?” Totta kai he halusivat ja niin myyrä sai esittää parhaat temppunsa.
Niistä tuli tosi hauskat juhlat, jossa kaikki viihtyivät. Lopulta parhaat tuomiset olivat myyrällä, joka antoi toisille parasta itsestään, jotain sellaista, jota ei ollut kellään muulla.

Satu kertoi Sinusta ja minusta. Omaishoitajiin olet tervetullut juuri omana itsenäsi. Moninaisissa kohtaamisissa - valmennuksissa, kahviloissa, vertaisryhmissä-  jokainen osallistuja on aitona itsenään, omalta paikaltaan, erityisessä elämäntilanteessaan paras tulija. Arki rikastuu, pieni kurjuus muuttuu pieneksi onneksi, kun jokainen tuo kokemuksensa ja oman panoksensa yhteiseen jakoon, tueksi toisille. Vertaisuuden henki, kuulemisen ja kunnioituksen ilmapiiri ja huumori tekee meistä ainutlaatuisen yhdistyksen.

Kun kohtaamme, voimaannumme. Akut ladattuna jaksamme toteuttaa yhdistystehtäväämme, toimia jäsenkuntamme äänenä ja vaikuttamisen kanavana yhteiskunnassa. Luomme kumppanuuksia sote-palvelujen maailmassa. Tuotamme tietoa jäsentemme tarpeista ja olosuhteista ja oman toimintamme vaikuttavuudesta.
Nostamme esille omat ihmisistä lähtevät kehittämisideamme.

Niin kuin sadun eläimet, me Omaishoitajat tuomme kumppanuuspöytiin parhaat lahjamme, jotakin sellaista, jota ei ole kenelläkään muulla.

- Mali Soininen

Kommentit

Suositut tekstit