Meidät on luotu selviämäänElämästä ei selviä ilman mullistuksia. Nyt se on nähty.  Niitä tulee, yksin ja yhdessä, iloisia ja ikäviä, odotettuja ja yllättäviä, niin pieniä kuin suuriakin.

Olemme meille kaikille yhteisen, ehkä elämämme suurimman ikävän mullistuksen äärellä, ihan keskellä.

Korona – ilkeä virus, piirittää meitä kaikkialta. Se sekoittaa vanhan järjestyksemme ja saa aikaan kaaosta. Se mullistaa terveytemme, sosiaaliset suhteemme, tunteemme, talouden, mielen ja arjen.

Mutta moni on jo havainnut, että korona voi tarjota meille myös muutoksen mahdollisuuksia.
Se kutsuu meidät arvojemme ja rutiiniemme, elämämme uudelleen järjestämisen matkalle.
Se suorastaan pakottaa meidät luomaan uudenlaista arkea. Elämä on saatava siedettävään järjestykseen. Meidän on selvittävä. Voimme myös uudistua.

Kysyt, miten me selviämme, kun koko minä joutuu tärinätilaan, heittelevään epätoivoon, jopa masennukseen. Onneksi tässä mielen myllerryksessä koet välillä myös toivon ja helpottuneisuuden tiloja. Vaikka koet, että mikään tuntemus ei arjen räsymatossa ole vieras, huomaat, että tulee katsottua itseään ja ympäristöään usein uusin. Joku jopa hämmästyy itseään ja uusia näkökulmiaan uudessa tilanteessa.

Uudistumisen lähtökohta on usein omien arvojen kirkastaminen, tässä kurimuksessa
esim. lämpö, toivo ja armo, ehkä myös itsemyötätunto.

Arvot ohjaavat meidät yhteyksiin.  Kukaan ei saa nyt vetäytyä yksinoloon. Nyt on haettava apua ja tukea ystäviltä, tutuilta ja tuntemattomilta, sähköisesti, lankoja pitkin, kirjoittamalla ja kaikin turvallisin kontaktein. Nyt on yhteydenoton aika myös ihmiseen, jota olet miettinyt, mutta johon aina on jäänyt yhteys ottamatta. Saat ja annat tukea. Yllätät ja yllätyt, kun sydämet pitkästä aikaa kohtaavat.

Korona- mullistus syö paljon voimavaroja, sen ymmärrämme ja opettelemme kohtaamaan sen levollisesti. Siksi on tärkeää rajata arkeaan ja hakea yksinkertaisuutta kaiken sekavuuden keskellä, jotta jaksaa. Voi ja saa vaikka palata menneisyyteen, perinteet ja traditiot lohduttavat. Muistot puhuttelevat.

Yhteys luontoon on arvokkainta harmoniaa ja korjaavaa kokemusta. Sitä kevät meille nyt tarjoaa. Perusjärjestyksen elämään voi löytää metsän rauhassa. Kävelylenkki voin olla avain sydämen hyvään oloon. Jumpataan ja voimistetaan itseämme fyysisesti, ihan kotona, liike hellii myös mieltä. Tanssitaan, yksin tai yhdessä, hiipimällä, kävelemällä tai vaikka pomppien. Se ravitsee. Annetaan maiseman ja kuvien puhua.

Taide kaikissa muodoissaan maadoittaa meihin syvää energiaa ja iloa. Valitse nyt itsellesi se kaunein musiikkikappale, kirjoita itsellesi toivon kirje, kerro siinä, mitä koet, pelkäät ja toivot. Avaa kirje kriisin jälkeen ja lue tuntemuksesi, ole itsellesi läsnä. Etsi elämäsi omannäköisyyttä. Etsi oma kirjasi. Kaunokirjallisuus lisää itsemyötätuntoa ja tarjoaa oman mielen lukemisen taitoa.

 Anna kevään tehdä Sinusta itsellesi paras ystävä. Elät arvokasta oman elämäsi kaarta.

Me olemme Omaishoitajissa läsnä jokaiselle omaishoitajalle. Autamme Sinua hahmottamaan oman yksilöllisen tilanteesi paremmin ja nopeammin kuin sen yksin tekisit. Mielesi helpottuu. Huoli puolittuu. Jaamme ajatuksiasi ja tunteitasi. Hyvä olo perustuu usein jaetuille tunteille. Maailma muuttuu vähemmän pelottavaksi paikaksi. Ota yhteyttä ja odota yhteydenottoamme.

Mali Soininen
Puheenjohtaja

Kommentit

Suositut tekstit