Nyt on näinMillä tavoin sinä suuntaudut syksyyn? Odotatko pimeneviä iltoja, villasukkien lämpöä ja kynttilän valoa tai kenties sienimetsässä kulkemista? Syksy on usein myös uusien aloitusten aikaa ja viileä ilma tuo mukanaan uutta, raikasta energiaa.

Kesän ja syksyn taitteessa voimme tuntea iloa siitä mitä mennyt kesä antoi, mutta myös haikeutta siitä, että se alkaa olla ohi. Kesällä tilanne koronan suhteen oli rauhallisempi, jolloin kehotimme omaishoitajia vetämään happea ja myös nauttimaan kesästä. Toivottavasti sait tavata läheisiäsi ja kokea pieniä arkea ilahduttaneita asioita. Nyt koronatilanne vaatii meitä jälleen sopeuttamaan toimintaamme. Raskas kevät on säilynyt mielessä ja sävyttää odotuksiamme tätä syksyä kohtaan. Mitä jos kaikki jälleen perutaan? Jaksanko sen uudelleen? Mitä jos minä tai läheiseni sairastuu?

Eckhart Tolle on sanonut, että: ”Kun luot mielessäsi ongelman, luot samalla kipua. Voit kuitenkin valita suhtautumisesi asioihin ja päättää, ettet enää aiheuta kipua itsellesi”. Mitä hän tällä tarkoittaa on, että ihminen voi valita millä tavalla hän asennoituu tulevaan ja päästää samalla irti omista odotuksistaan. Se ei tarkoita todellisuuden kieltämistä tai kipeiden asioiden painamista villaisella. Siinä on kyse siitä, ettei odottaisi ongelmia, siis kipua, joka on tarpeetonta vaan hyväksyisi sen, että ”nyt on näin” ja keskittyisi enemmän asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.

Tänä vuonna henkilökohtaisen ohjauksen ja keskustelutuen merkitys on korostunut. Olemme ilahtuneita siitä, että yhä useammin omaishoitajat jakavat taakkaansa meidän kanssamme ja kertovat myös muita kuulumisiaan. Viime aikoina keskusteluissa on korostunut sekä tilanteiden ennakoimattomuus ja jatkuva epävarmuus että menetykset ja huoli tulevaisuudesta. Monenlaisten tilanteiden synnyttämät tunteet vaativat paljon energiaa ja sen vuoksi ei ole ihme, jos olet tuntenut itsesi uupuneeksi kuormittavan ajanjakson jälkeen. Moni omaishoitaja on kokenut yhteisen keskustelun keventävän oloa ja jäsentävän omia ajatuksia. Muista, että sinäkään et ole yksin vaan olemme täällä juuri sinua varten.

Otetaan alkava syksy vastaan avoimin mielin; ei odoteta ongelmia, mutta vastataan hankaliin tilanteisiin pyytämällä ja ottamalla apua vastaan. Miltä syksy näyttää, kun katsot sitä luottavaisin mielin?


Emmi Sorjonen

Omaistoiminnan kehittäjä
OmaisOiva

Kommentit

Suositut tekstit