Päihdeongelmainen hoidettavana


Olen 65-vuotias eläkkeellä oleva nainen ja elänyt 23 vuotta avoliitossa päihdeongelmaisen, samanikäisen miehen kanssa. Olen myös itse käyttänyt päihteitä.

Keväällä 2011, äitienpäivän aikoihin, menimme yhdessä katkaisuhoitoon. Olin jo pitkään miettinyt sitä. Halusin, että poikani ei joutuisi enää kärsimään minun päihteiden käytöstäni. Nyt olen ollut 7,5 vuotta raittiina. Toimin aktiivisesti AA:ssa: käyn ryhmässä kaksi kertaa viikossa ja olen siellä myös keittämässä kahvia, avaamassa ovia ja auttamassa tulokkaita.

Avomieheni on jatkanut juomista. Lauantaisin hän ottaa alkoholia suuremman määrän ja usein viikollakin muutamana päivänä – vähän viikosta riippuen. Hän on juonut 15-vuotiaasta alkaen, eli nyt jo 50 vuotta. On oikeastaan ihme, että hän on ylipäänsä hengissä.

Tästä ajasta mies on ollut vajaat 10 vuotta pyörätuolissa; sitä ennen käveli pari vuotta kepin kanssa. Syynä ovat työperäinen selkärangan rappeuma ja toissijaisesti alkon käytön aiheuttama ataksia, eli tahdonalaisten liikkeiden koordinaation häiriö. Nykyisin uutena oireena on tullut käsien vapina.

Minä hoidan kaiken ruoka- ym. huollon. Autan häntä peseytymisessä sekä siirtymisissä pyörätuolista sänkyyn, ruokapöytään tai sohvalle ja takaisin. Selvin päin olleessaan hän tarvitsee vähemmän apua, mutta humalassa riski kaatua tai pudota pyörätuolista lattialle on suuri. Viime aikoina kaatumisia on ollut muutaman kerran kuussa. Turvaksi arkeen on hommattu turvapuhelinranneke, ja näin saadaan tarvittaessa nostoapua tuoliin/sänkyyn. En itse jaksa nostaa isokokoista miestä ylös lattialta. Hän on toistaiseksi selvinnyt kolhuilla ja venähdyksillä ja välttynyt suuremmilta tapaturmilta.

Reiska-kissa tuo iloa elämään.
Päivät päihdeongelmaisen kanssa ovat ajoittain raskaita. Arkea leimaa arvaamattomuus ja ennakoimattomuus - ei pysty suunnittelemaan mitään varmaksi. Täytyy olla hirmu joustava ja elää vähän sen mukaan minkälainen päivä on. Sukulaissuhteet ja monet vanhat ystävyyssuhteet ovat katkenneet. Liikuntavamman lisäksi alkoholinkäyttö eristää meitä muista ihmisistä. Pahinta on henkinen yksinäisyys.

Elämä on hetkessä, päivä kerrallaan, elämistä. Sitkeyttä, kärsivällisyyttä ja hyviä hermoja tarvitaan. Välillä huumoriakin! Omalle jaksamiselle saan voimaa luonnossa kävelystä, lukemisesta ja vesijumpasta (mahdollisuuksien mukaan). Käyn kodin ulkopuolella voimia keräämässä Al-Anonissa ja AA:ssa. Ilman 12 askeleen ohjelmaa en olisi selvinnyt henkisesti tasapainoisena.

Mietteitä arjessa selviämiseksi:
  •          Muista hoitaa itseäsi sekä fyysisesti että henkisesti
  •          Muista henkinen irrottautuminen läheisesi päihdeongelmasta
  •          Muista pyytää apua ulkopuolisilta ilman häpeää ja pelkoa
  •          Anna aikaa myös itsellesi!


Kommentit

Suositut tekstit