Hyvä henkilökohtainen avustaja – omaishoitajan ja hoidettavan korvaamaton tuki

 Omaishoitajuuden ohella yksi aliarvostetuimmista ammateista työn vaativuuteen ja palkkatasoon nähden on henkilökohtainen avustaja. Työnkuva voi olla hyvin moninainen ja usein tarjolla on vain osa-aikaista työtä. Hyvän henkilökohtaisen avustajan työpanos on usein kuitenkin korvaamattoman arvokas omaishoitajalle ja -hoidettavalle, koska se mahdollistaa mm. omaishoitajan työssäkäynnin sekä hoidettavan koulussa, työtoiminnassa, harrastuksissa ja asioilla käynnit.

Nykyään tunnutaan ajateltavan, että henkilökohtaisena avustajana voi toimia kuka tahansa ilman minkäänlaista koulutusta. Kuitenkin avustettavat tarvitsevat usein apua erilaisten apuvälineiden käytössä, liikkumisessa, kommunikoinnissa, haastavan käytöksen hallitsemisessa, henkilökohtaisen hygienian hoidossa (esim. wc käynneillä), asioilla käydessä maksuvälineiden käytössä, ym. Avustettavilla voi olla myös sairauksia, joihin he tarvitsevat lääkitystä ja lääkkeiden annostelu ottaminen ei aina itseltä onnistu.

Ei ole tavatonta, että henkilökohtaisen avustajan paikkaa hakee henkilö, joka on ”pakotettu” tulemaan haastatteluun, ettei karensseja tule. Joku on lopettanut työntekonsa lyhyeen, koska on kokenut avustettavan liian haastavaksi itselleen. Toisen joutuu irtisanomaan, kun päivätoiminnasta tulee palautetta, että omaishoidettavaan kohdistuu epäasiallista käytöstä. Kolmas saattaa jäädä aina palkkapäivän jälkeen reilun viikon sairaslomalle, jonka todellinen syy voi olla päihdeongelma. Myös lähes kielitaidottomia henkilöitä saatetaan tarjota avustajiksi, vaikka avustettavalla olisi puheen ymmärtämisen vaikeuksia muutenkin. Minkä näistä esimerkin tapaisista henkilöistä ottaisit oman vanhan äitisi tai isäsi-, liikenneonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen puolisosi- tai kehitysvammaisen lapsesi avustajaksi? Jättäisitkö omaisesi turvallisin mielin hänen seuraansa, kun lähdet itse töihin?

Henkilökohtaisen avustajan paikkaa hakevien joukossa on todellisia helmiä, henkilöitä, jotka rakastavat työtään ja arvostavat avustettaviaan. Miten nämä todelliset helmet erotetaan paikkaa hakevien monenkirjavasta joukosta lyhyen haastattelun aikana? Olisiko kohtuullista, että henkilökohtaisella avustajalla tulisi olla vähintään hoiva-avustajan koulutus ja palkkaus? Todennäköisesti nämä avustajat, jotka rakastavat työtään, hakeutuisivat tähän koulutukseen, ellei heillä olisi soveltuvaa koulutusta ennestään. Avustajaehdokkaat, jotka hakevat työpaikkaa henkilökohtaisena avustajana ja eivät tiedä mihin ovat ryhtymässä, saisivat koulutuksesta tietoa siitä, mitä kaikkea työ pitää sisällään. Koulutuksen aikana he voisivat miettiä omaa soveltuvuuttaan avustajan työhön. Myös omaishoitajan olisi helpompaa luottaa siihen, että hänen hoidettavansa on turvassa, kun avustajalla olisi asianmukainen koulutus ja hän olisi hakeutunut työhön omasta tahdostaan.

Nyt kun henkilökohtaisten avustajien palkat ovat mahdollisena säästökohteena (Savon Sanomat, ”Palkanalennus uhkaa henkilökohtaisia avustajia itäsuomessa” 13.3.2023), toivoisin päättäjien pysähtyvän vielä miettimään, mihin kaikkeen tämä mahdollinen palkanalennus voi vaikuttaa.

Hyvän henkilökohtaisen avustajan tulee saada asianmukainen palkka vaativasta ja tärkeästä työstään. Onhan henkilökohtaisen avustajan työpanoksen kohteena omaishoitajan kallein aarre, läheinen ja rakas ihminen, jolla on myös oikeus ihmisarvoiseen ja turvalliseen elämään.


Johanna Nykänen


Kirjoittaja on oman, nyt jo aikuisen autistisen/kehitysvammaisen lapsensa omaishoitaja 20 vuoden kokemuksella ja huhtikuussa valmistuva koulutettu omaishoidon kokemusasiantuntija.

OKA kokemusasiantuntija koulutus on Pieksämäen Omaishoitajat ry:n sekä Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n käynnistämä ensimmäinen yhteinen kokemusasiantuntijakoulutus Etelä-Savon alueella, josta huhtikuussa valmistuu 8 koulutettua omaishoidon asiantuntijaa.

 

Kommentit

Suositut tekstit