Saako omaishoitaja näyttää tunteensa?

 


Saako omaishoitaja näyttää tunteensa?

“Miksi rakastamani ihminen käyttäytyy minua kohtaan ilkeästi, vaikka olen häntä tässä auttamassa? Miten minä voin suuttua rakkaalleni näin paljon tällaisesta asiasta? Miksei hän ole enää samanlainen kuin ennen?”

Suomessa on kaikkiaan miljoona omaishoitajaa. Heistä useimmat hoitavat läheistään ilman virallista omaishoitajastatusta jo olemassa olevien elämänalueiden rinnalla. Omaishoitajuuden rinnalla olevista rooleista rooli puolisona, lapsena tai vanhempana, on yleensä omaishoitajan roolia vahvempi.

Omaishoitajien kohtaamat tunteet ovat aiheena liian vähän esillä julkisuudessa. On yleistä, että aiheeseen liittyy häpeää ja vaikenemista, niin omaishoitajan, kuin läheisten taholta. Hoidettava voi myös olla sairaudentunnoton, jolloin hän ei kykene tiedostamaan tilannettaan tai avuntarvettaan ja suhtautuu saatuun apuun vastentahtoisesti.

Tilanteissa, joissa sairauden myötä läheisen käytös poikkeaa totutusta, voi aiheutua omaishoitajalle voimakastakin ärtymistä ja tunnesäätelyn vaikeutta. Nämä tunteet ja ajatukset läheistään kohtaan saattavat aiheuttaa syyllisyydentunteita ja ahdistusta. Samalla haikeus läheisen omaan totuttuun, sairauden myötä muuttuneeseen persoonaan, luonteeseen ja käytökseen, on yleistä.

Sairastuessaan ihmisen käytökseen tulee usein muutoksia, jotka voivat tuntua hämmentäviltä ja haasteellisilta. Levottomuus, oma-aloitteisuuden väheneminen ja psyykkiset ongelmat voivat omaishoitajasta tuntua uuvuttavilta ja pelottavilta. Joissain tapauksissa persoonallisuuden muutokset aiheuttavat hoidettavassa sekavuutta ja aggressiivisuutta.

On hyvä muistaa, että käyttäytymiseen on aina syynsä, vaikkakaan se ei tarkoita esimerkiksi aggressiivisen käytöksen sietämistä. Sairaus ei tee väkivallasta hyväksyttävää, sillä jokaisella on ihmisoikeutemme ja oikeus koskemattomuuteen.

Aggressio itsessään on osa terveen ihmisen tunnemaailmaa, yksi perustunteista ilon ja surun ohella, toimien myös eteenpäin viejänä ja rakentavana elämänvoimana. Siihen kuitenkin liittyy monia voimakkaita tunteita, kuten vihaa, häpeää, raivoa, kateutta, mustasukkaisuutta, toivottomuutta ja pettymystä. Aggressio antaa mahdollisuuden hahmottaa omia rajoja ja tarpeita. Omaishoitajan ja hoidettavan arjessa tulee vastaan tilanteita, joissa asioita joudutaan toistamaan moneen kertaan ja se voi tuntua ärsyttävälle aiheuttaen tuskastumista ja uupumista.

Omien tunteiden purkaminen läheisten ja ammattilaisten kanssa auttaa löytämään yhdessä ratkaisuja tilanteen helpottamiseksi ja turvallisen arjen saamiseksi. Itselleen iloa tuovien asioiden tunnistaminen ja arkeen sisällyttäminen tuovat voimavaroja vaikeisiinkin hetkiin. Avoin puhe koetuista tunteista helpottaa selkiyttämään ajatuksia ja tuomaan näkökulmia.

 

Marjukka Joutsi

Yhteisöpedagogiopiskelija

Blogitekstin tukena käytetty TunneVaaka Työkaluja omaishoitajille- opasta.

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Yhdistyksemme tarjoaa henkilökohtaista tukea omaistaan hoitaville, jotka kaipaavat tietoa ja ohjausta tilanteeseensa tai tarvitsevat kuuntelevat korvat ja keinoja oman jaksamisen tueksi. Voit olla yhteydessä toimiston numeroon: 044 944 8493, sähköpostitse yhteydenotto@msol.fi tai suoraan haluamaasi työntekijään. 

Kommentit